diaxoristiko2
DIAHORISTIKO

farmakeia

DIAHORISTIKO

O KAIROS

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ:  ᾿Ας μήν σπεύσουν κάποιοι νά μᾶς ρίξουν στό πῦρ τό ἐξώτερον, ἐπειδή δῆθεν δημοσιεύουμε ἄρθρα πολιτικοῦ περιεχομένου, πού ἀπάδουν στή μορφή καί στό περιεχόμενο μιᾶς   ὀρθόδοξης ἱστοσελίδας. Προφανῶς νά μήν ἔχουν ἀντιληφθεῖ ὅτι τά κριτήριά μας εἶναι αὐστηρῶς ὀρθόδοξα, δέν ἔχουμε ἴχνος πολιτικῆς ἐμπάθειας, δέν πολιτικολογοῦμε, δέν ἐντασσόμαστε σέ κανένα πολιτικό σχῆμα -ἄλλωστε εἴμαστε ἀπογοητευμένοι ἀπό τήν μέχρι τοῦδε πορεία τους, ὅπως καί ἡ πλειονότης τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ  - καί ἡ ματιά μας καθώς καί ἡ ἐπιλογή τῶν ἀναρτήσεων γίνεται μέ κριτικό πνεῦμα, στό πλαίσιο τῆς θεόσδοτης ἐλευθερίας πού χάρισε ὁ Θεός στόν ἄνθρωπο. ᾿Εάν σέ κάποιους δέν ἀρέσει ἡ ἱστοσελίδα μας καί οἱ ἐπιλογές της, ἁπλά τούς προτείνουμε νά μήν κάνουν τόν κόπο νά μᾶς διαβάζουν. Οὔτε δόξα ἐπιδιώκουμε οὔτε προβολή μέ τή διαχείρηση μιᾶς ἱστοσελίδας. Εἶναι ἀφελές καί νά τό ἰσχυριστεῖ κάποιος αὐτό. Τό γεγονός ὅτι σέ λιγότερο ἀπό δύο χρόνια λειτουργίας τῆς ἱστοσελίδας μας -δύο χρόνια κλείνουμε τόν ᾿Ιούλιο- πλησιάσαμε τά 500.000 κλίκ, δείχνει τήν ἐμπιστοσύνη καί τήν ἀποδοχή τοῦ κόσμου, τόσο σέ τοπικό ἐπίπεδο, ὄσο καί σέ πανελλήνιο. Προσφέρουμε ὅ, τι προσφέρουμε μέ μεράκι, διάθεση προσφορᾶς καί χωρίς κανένα χρηματικό ὄφελος. ᾿Αφιερώνουμε χρόνο καί γνώσεις, ἐρευνοῦμε μέ σοβαρότητα καί ὑπευθυνότητα καί  νά προσφέρουμε ὅ, τι νομίζουμε καλύτερο. Μακριά,  λοιπόν,  ἀπό ἐμᾶς ἡ λάσπη καί ἡ εὔκολη κριτική, πού δείχνει ἐμπάθεια, μικροψυχία καί φθηνό αὐριανισμό. Δέν μπαίνουμε στή λογική τοῦ ἀνταγωνισμοῦ. Δίνουμε τόν καλύτερο ἑαυτό μας ἀπό τό ὑστέρημα τοῦ χρόνου μας. Θεωροῦμε ταπεινά ὅτι ἡ ἐνασχόληση μας μέ τή νέα μορφή ἐπικοινωνίας μέσῳ  τοῦ διαδικτύου εἶναι μιά διακονία στό χῶρο τῆς ᾿Εκκλησίας, ὅπως πνευματική  διακονία εἶναι ἡ συγγραφή βιβλίων ἤ ἡ ἀρθρογραφία ἀπό ἄλλους. ῾Η γκάμα τῶν ἐνδιαφερόντων μας εἶναι ποικίλου εἴδους, γιατί θεωροῦμε ὅτι ἡ ᾿Εκκλησία ἀγκαλιάζει ὄλες τίς πτυχές τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου. Καλά θά κάνουν κάποιοι δοκησίσοφοι νά μελετήσουν λίγη ἐκκλησιολογία, ἐκκλησιαστική ἱστορία καί δογματική  -ἄν ξέρουν βέβαια τί σημαίνουν οἱ ὅροι- καί νά μήν κάνουν εὔκολη κριτική στό πόδι. ῾Η προχειρότητά τους δηλώνει ἡμιμάθεια καί τούς ἐκθέτει. Καί ἐπαναλαβάνω: ἄν δέν τούς ἀρέσουμε, ἄς μήν μᾶς διαβάζουν.

 

Ζει σε μια «γωνιά» της Ελλάδας, στη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Αγιο Ορος αποτραβηγμένος από τα εγκόσμια, τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Πρόσφατα βγήκε από το ησυχαστήριό του, με αφορμή την ανησυχητική εξάπλωση της Χρυσής Αυγής, γεγονός που τον εξόργισε και τον προκάλεσε να γράψει ακόμη ένα βιβλίο. Ο λόγος για τον Αγιορείτη μοναχό Αββακούμ ο οποίος αναλύει και εξηγεί από την πλευρά του τους λόγους που βρίσκει πρόσφορο έδαφος το ναζιστικό κόμμα στους Ελληνες και κυρίως στους νέους.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή ως Δούρειος Ιππος Αντιχριστιανισμού» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Εκκλησία και την Πολιτεία, τις οποίες καθιστά υπεύθυνες για την κοινωνικοπολιτική κρίση που διαπερνά τη χώρα. Χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ως...

μια ναζιστικοπαγανιστική αίρεση και την προσπάθειά της να προσεγγίσει τους Ελληνες πολίτες που βάλλονται από την κρίση «ως μια επιτηδευμένη προσπάθεια εξαπάτησης».

 

Ζητεί από την Εκκλησία να αποκηρύξει επίσημα τις πεποιθήσεις του ναζιστικού κόμματος ξεγυμνώνοντάς την στα μάτια όσων έχουν παγιδευτεί. Ταυτόχρονα καλεί τα αριστερά κόμματα να λειτουργήσουν ως αντίρροπες δυνάμεις κυρίως στη νεολαία που είναι η εύκολη... λεία.

Το «Εθνος» επικοινώνησε με τον Αγιορείτη μοναχό Αββακούμ, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει αποκλειστικά και μόνο για το βιβλίο του. «Ζω σε μια γωνία της γης, από επιλογή, μακριά από τη δημοσιότητα και προτιμώ να παραμείνω άγνωστος», απάντησε, όταν τον ρωτήσαμε για τη ζωή του. Η μοναδική πληροφορία που μας έδωσε ήταν πως ως «λαϊκός ήμουν εκπαιδευτικός».

Αντίθετα, οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή καταιγιστικές:

Ποιο ήταν το κίνητρό σας να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Εντυπωσιάστηκα από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκα το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους απλούς, οι οποίοι μου έλεγαν ότι δέχονται πιέσεις να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Οι πιέσεις προέρχονται και από κληρικούς. Εξοργίστηκα και κατάλαβα ότι ο κόσμος είναι παγιδευμένος γιατί δεν γίνεται πνευματική καθοδήγηση από τους ιερείς.
Αργότερα αντιλήφθηκα ότι και οι αρχιερείς είναι σε ένα βαθμό μοιρασμένοι και χωρίζονται σε εκείνους που είναι αδιάφοροι με τη Χρυσή Αυγή, σε εκείνους που είναι εναντίον και σε αυτούς που είναι υπέρ ή την ανέχονται. Τότε πήρα την απόφαση να τοποθετηθώ.

Ποιος είναι ο λόγος που η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί -όπως γράφετε στο βιβλίο σας- την Εκκλησία ως δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων;

Είναι απλό. Οι χρυσαυγίτες προσεγγίζουν με ύπουλο τρόπο τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή υποφέρει. Περνούν στους πολίτες την άποψη ότι πιστεύουν στον Χριστό. Ομως πρόκειται για μια αίρεση με ναζιστικές καταβολές που θεωρεί ότι ο Χριστός είναι ενσάρκωση του θεού Φοίβου. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τα «πιστεύω» του κόμματος ούτε για τις πραγματικές προθέσεις. Εγω τους άθεους τους σέβομαι. Τους χρυσαυγίτες όμως όχι.

Με ποιο τρόπο η Εκκλησία και η Πολιτεία μπορούν κατά την άποψή σας να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε αυτή την υπόθεση;

Πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να συγκροτήσουμε και να σταθεροποιήσουμε τη συλλογικότητά μας ως έθνος. Η Εκκλησία να αποκηρύξει επίσημα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Χρυσής Αυγής ως αίρεσης ή σέχτας. Οι λαοί δεν διαλύθηκαν ποτέ για οικονομικούς λόγους, αλλά κατέρρευσαν ή αφανίστηκαν όταν έχασαν την ψυχή τους. Φτώχεια και ανέχεια είχαμε και το 1940 και τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δεν εμπόδισε να βγουν τεράστια αναστήματα πνευματικότητας όπως Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σεφέρης.
Η δικτατορία δεν εμφανίστηκε λόγω οικονομικών δεινών, αλλά γιατί είχαν δημιουργηθεί ρωγμές στο πολιτικοκοινωνικό μας στάτους.

Πώς μπορεί να απομονωθεί το ναζιστικό ρεύμα;

Με τη διαφώτιση του λαού. Οχι με θεσμικές παρεμβάσεις γιατί αυτές θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ. Οι χρυσαυγίτες θα το εκμεταλλευτούν και θα μεταμφιεστούν ως υπερασπιστές της νομιμότητας.

Τον ρόλο της διαφώτισης προτείνετε να τον αναλάβουν οι ιερείς;

Η Εκκλησία έχει τον σημαντικότερο ρόλο, αλλά θεωρώ ότι και τα αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίρροπες δυνάμεις. Κυρίως προς τη νεολαία που είναι η εύκολη λεία και στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή αναζητώντας τρόπους να διοχετεύσει την ορμή της και να εκδηλώσει την οργή της.

Τα πειστήρια
Εγκώμια στον «ανίκητο ήλιο»

Ενα μικρό δείγμα "για το πώς και σε τι ακραία μορφή γίνεται διάβρωση της ψυχής και του μυαλού των νέων που εγκλωβίζονται" στο ναζιστικό κόμμα παραθέτει ο μοναχός Αββακούμ στο τεύχος 5 Ιανουαρίου 2000 του περιοδικού "Αντεπίθεση" της Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. "../Ο Ανίκητος Ηλιος! Ο Εωσφόρος! Τίθεται εκτός παραδείσου/.../Οι ανά τον κόσμο δούλοι υποταγμένοι θα τον πουν Διάβολο. Σατανά και αυτός θα γελά, θα καγχάζει. Μόνος του. Με τους συμπολεμιστές του. Ο Εωσφόρος".

"..." πολλοί ανυποψίαστοι Ορθόδοξοι Ελληνες θα έχουν παρατηρήσει (και θα έχουν ίσως ενθουσιαστεί, αν όχι γοητευτεί) το με πόσο σεβασμό μιλούν στελέχη της Χρυσής Αυγής για το Χριστό και με πόση θέρμη τον υπερασπίζονται. Μόνο που οι απλοί αυτοί ανυποψίαστοι πολίτες δεν ξέρουν, πως όταν μιλούν για το Χριστό οι "ιδεολόγοι" της Χρυσής Αυγής, ο "Χριστός τους" είναι κάτι άλλο..../ Και ας αφήσουμε την ίδια τη Χρυσή Αυγή να μας πει τι εννοεί όταν χρησιμοποιεί το όνομα Χριστός: Ο χρυσομάλλης Χριστός, Φοίβος και Μίθρας μαζί ενσαρκώνεται στη Γη, για να διώξει το σκοτάδι και το κακό μακριά από τους ανθρώπους.. "...Ισως κάποιοι απλοί ορθόδοξοι πιστοί, διαβάζοντας αυτές τις πρώτες εδώ γραμμές για την "ταυτότητα" και το αντιχριστιανικό "πιστεύω της Χρυσής Αυγής, αισθάνονται τώρα, ότι διέπραξαν κάτι το εφάμαρτο με την ψήφο τους που έδωσαν και εισήλθε με εκλεγέντες βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα τέτοιο κόμμα".
            

Πηγή: Σάββατο, 02 Μάρτιος 2013 16:34 ethnos.gr / http://www.agioritikovima.gr
  

  • Δευτέρα
    4 Ιουλίου

    Ανδρέου Κρήτης, Θεοδώρου Κυρήνης, Λουκίας μάρτυρος, Δονάτου μάρτυρος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ