diaxoristiko2
DIAHORISTIKO

farmakeia

DIAHORISTIKO

O KAIROS

Πανελλήνια Ἕνωση Γονέων
γιά τήν Προστασία τοῦ Ἑλληνορθοδόξου Πολιτισμοῦ τῆς Οἰκογενείας καί τοῦ Ἀτόμου.
==================================================================================
Ἱδρυτής: π. Ἀντώνιος Ἀλεβιζόπουλος (+)
Πρόεδρος Πνευμ. Σ.: π. Κυριακός Τσουρός, Δρ. Θεολ. -Πρόεδρος Δ. Σ.: Κωνσταντῖνος Παπαχριστοδούλου, πτ. Θεολ.
Μεσογείων 429, 153 10 Ἁγία Παρασκευή (Τ.Θ. 60120), Τηλ.: 210 6396 665, Fax: 210 6082 219. www.ppu.gr
Αγία Παρασκευή, 19η Νοεμβρίου 2016.
Προς τον κ. Ξενοφώντα Μανιατογιάννη,
Δήμαρχο Βριλησσίων,
Fax: 210 6838106
Αξ. Κύριε Δήμαρχε,
Θα θέλαμε καταρχήν να σας συγχαρούμε για την αξιόλογη δραστηριότητα του Δήμου στους ποικίλους τομείς της ευθύνη σας και ειδικά στον τομέα του πολιτισμού και της άθλησης.
Ένα μόνο σημείο έχουμε να παρατηρήσουμε, το οποίο μας ανησύχησε έντονα, γιατί αφορά στην ένταξη «Hμερίδων με θέμα την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά» στα αθλητικά δρώμενα του Δήμου, το περιεχόμενο των οποίων καμία σχέση δεν έχει με τα αναφερόμενα στον τίτλο των.
Οι «Hμερίδες» αυτές, περιλαμβάνουν, κατά δήλωση των διοργανωτών, μεταξύ άλλων και: «μορφές διαλογισμού», «αναπνοές υγείας», «βοτανοθεραπεία», «κρυσταλλοθεραπεία», «βελονισμό», «μασάζ - τεχνικές μάλαξης» κ.ά. με στόχους την «θεραπεία» και τον «ερωτισμό»...
Στα ανωτέρω, θα παρατηρήσουμε ότι τόσον ο διαλογισμός όσον και οι «αναπνοές υγείας» εντάσσονται στον χώρο του αποκρυφισμού γενικά και της γιόγκα ειδικότερα, η οποία μέχρι πρότινος εκλαμβάνετο ως σύστημα εκγύμνασης. Νεότερες όμως έρευνες -όπως κι από συγγράμματα ειδικών επιστημόνων αποδεικνύεται-, έδειξαν ότι οι χρησιμοποιούμενες «ασκήσεις», αντί να ασκούν και να ενδυναμώνουν το σώμα -και γενικά τον ανθρώπινο οργανισμό-, αντιθέτως το βλάπτουν σταδιακά και μακροπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή των στατικών στάσεων της γιόγκα (asanas), σε αντίθεση με άλλα συστήματα δυναμικής εκγύμνασης, όπως η Σουηδική γυμναστική ή η Αεροβική άσκηση (aerobics).
Η γιόγκα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν εφαρμόζεται σε παιδιά, καθώς συνεπάγεται και άλλους σωματικούς κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ίδια η Ένωση γιόγκα στην Αμερική δηλώνει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να την ασκούν, καθώς μπορεί να βλάψει το σώμα τους.
Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γιόγκα δεν είναι τελικά ένα σύστημα γυμναστικής, όπως πιστεύεται από κάποιους, αλλά θρησκευτικό σύστημα, άρρηκτα δεμένο με την ινδουιστική λατρεία, με το οποίο επεδίωξαν και τελικά επέτυχαν να αλώσουν τον Δυτικό κόσμο, Ινδοί γκουρού και Θιβετανοί λάμα, από την αρχή ακόμη του προπερασμένου αιώνα, παρουσιάζοντας την θρησκευτική των πίστη, αρχικά ως φιλοσοφικό και υπαρξιακό σύστημα και τέλος ως γυμναστική.
Τέλος, η κρυσταλλοθεραπεία, ο βελονισμός, κάποιες τεχνικές μασάζ - μάλαξης και τομείς της βοτανοθεραπείας αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις χαρακτηριζόμενες ως ΑΝ.ΘΕ.Μ. («Ανορθοδόξες Θεραπευτικές Μεθόδους»), σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, γνωστές δε μεταξύ των οπαδών τους ως «εναλλακτικές μεθόδους», οι οποίες δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση.
Η «Πανελλήνια Ένωση Γονέων για την Προστασία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού της Οικογένειας και του Ατόμου» (Π. Ε. Γ.) είναι φορέας, που αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη και ενημερώνει πολλές χιλιάδες αναγνώστες και δια του περιοδικού «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», το οποίο εκδίδει σε 5.000 αντίτυπα, που αποστέλλονται δωρεάν προς όσους έχουν ενδιαφέρον για τα ποικίλα προβλήματα, που δημιουργούν οι «εναλλακτικές» πρακτικές και τα συστήματα υπαρξιακού επαναπροσανατολισμού σε ανυποψίαστους πολίτες.
Η Π. Ε. Γ. προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη χώρα μας επί θεμάτων αποκρυφισμού, μαγείας, εναλλακτικών «θεραπειών» και παραθρησκευτικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων εντάσσονται οι ΑΝ.ΘΕ.Μ. και η γιόγκα.
Η Π. Ε. Γ. έχει ενημερώσει συχνά διαφόρους φορείς επί του θέματος των ΑΝ.ΘΕ.Μ., της γιόγκα και του αποκρυφισμού γενικότερα και πάντα η ανταπόκριση υπήρξε άκρως θετική, εφ’ όσον η ενασχόληση με τις πρακτικές αυτές δεν προέρχεται από τις «θρησκευτικές» πεποιθήσεις των ασχολουμένων, αλλά είναι αποτέλεσμα του συρμού της εποχής και της λανθασμένης αντίληψης ότι τα ανωτέρω είναι επιστημονικώς αποδεκτά και έχουν θετικά αποτελέσματα.
Εν όψει των όσων εκθέσαμε, σας ζητούμε να προβληματιστείτε για την περαιτέρω ένταξη παρομοίων δραστηριοτήτων στα προγράμματα του Δήμου, γιατί πέραν της διάδοσής των, δημιουργείται κίνδυνος ένταξης ανυποψίαστων πολιτών σε κάποιες από τις πολλές γκουρουϊστικές και αποκρυφιστικές οργανώσεις, που δρουν στη χώρα μας.
Θα θέλαμε, τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με Δελτίο Τύπου, στις 16 Ιουνίου 2015, απεφάνθη για την επικινδυνότητά της γιόγκα και το ασυμβίβαστό της με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, αλλά και Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις επανειλημμένα κατεδίκασαν τις λεγόμενες «εναλλακτικές» πρακτικές.
Μετά τιμής,


Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου

 

  • Δευτέρα
    4 Ιουλίου

    Ανδρέου Κρήτης, Θεοδώρου Κυρήνης, Λουκίας μάρτυρος, Δονάτου μάρτυρος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ