diaxoristiko2
DIAHORISTIKO

farmakeia

DIAHORISTIKO

O KAIROS

Ὁ ἀνακαινισμένος παλαιός Ναός τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων

Οφειλομένη απάντηση σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Σχολιαστής»

 

   Στην τοπική εφημερίδα «Ο Σχολιαστής» (Ιούνιος 2018, αριθμ. φύλλου 193, σελ. 5) και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο: «Η επιχορήγηση των Αγίων Αναργύρων με 10.000 ευρώ...» ἀναφέρονται ορισμένες ανακρίβειες - αναλήθειες, τις οποίες οφείλουμε να επισημάνουμε:

  1. Οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιείται μέσα στο ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο (και όχι στον αύλειο χώρο, όπως αναφέρεται) σε συνεργασία με τον Δήμο, θα είναι σύμφωνη με τα πλαίσια που οριοθετούνται από την ελληνορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία και με σεβασμό πάντα στον ιερό χώρο (π.χ. μιά ομιλία ιατρικού περιεχομένου, μιά αιμοδοσία, μια πολιτιστική ή πνευματική εκδήλωση κλπ).
  2. Η επιχορήγηση εγκρίθηκε σύμφωνα με το σκεπτικό της αίτησής μας για την στήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων προς ενίσχυση των εκκλησιαζομένων ή άλλων κατοίκων της απομακρυσμένης από το κέντρο περιοχής των Πευκακίων.
  3. Ο δημοτικός σύμβουλος που αναφέρει το ρεπορτάζ (κ. Ανδρέας Γκιζιώτης) είχε ενημερωθεί από εμένα προσωπικά για το επιτελούμενο έργο της ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού καθώς και για την ανακαίνιση του Παλαιού. Η ενημέρωσή του έγινε στα πλαίσια της ενημερώσεως των αρχηγών και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων. Απ᾽ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ο κ. Γκιζιώτης δεν έχει αντιληφτεί ότι τα χρήματα της Διαθήκης προορίζονταν για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού και μόνο και ότι δεν τα διαχειρίζεται ο Ιερός Ναός, αλλά η εκτελέστρια της Διαθήκης η κ. Μαρία Ζαφειράκη, όπως ρητά ορίζει η θανούσα διαθέτιδα αείμνηστη Ευθυμία Γεωργιοπούλου και σύμφωνα πάντα με τις κατά καιρόν εγκρίσεις - αποφάσεις τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και της διεύθυνσης κληροδοτημάτων της Περιφέρειας. Σε κάθε μάλιστα πληρωμή του εργολάβου πού γίνεται στο γραφείο του Ιεροῦ Ναοῦ παρίστανται εκτός από την εκτελέστρια και τον εργολάβο, ο υπεύθυνος ιερέας του Παρεκκλησίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανεγέρσεως, οι δύο δικηγόροι (του Ιεροῦ Ναοῦ και της εκτελέστριας της διαθήκης) και ο μηχανικός του Ναού. Υπογράφεται ειδικό Πρακτικό και δίνεται η επιταγή στον εργολάβο ενώπιον όλων, αφού προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα πού αποδεικνύουν την πορεία των εργασιών. Επομένως, ο υπεύθυνος ιερέας δεν διαχειρίζεται ούτε ένα ευρώ από τη διαθήκη κι θα ήταν παράνομο εάν επιχορηγούσε το αθλητικό κέντρο ή την παιδική χαρά, όπως άστοχα ανέφερε ο κ. Γκιζιώτης με σκοπό να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
  4. Ο κ. Γκιζιώτης είχε εκφράσει την άποψη να γκρεμιζόταν ο παλαιός Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, άποψη σεβαστή μεν, όμως μη αποδεκτή. Το εκκλησάκι έχει καθιερωθει εδώ και 40 χρόνια ως χώρος λατρείας των πιστών, οι οποίοι το έκτισαν με κόπους και θυσίες. Εγώ ποτέ δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να γκρεμίσω κάτι το ιερό και στη θέση του να βάλω παγκάκια. Χτίζω ιερούς ναούς, δεν γκρεμίζω. Η ιστορία μας έχει διδάξει ποιοί γκρεμίζουν εκκλησίες. Σήμερα μάλιστα, όσοι βλέπουν το ανακαινισμένο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το χαίρονται και το θεωρούν ένα κόσμημα για την περιοχή των Πευκακίων. Σίγουρα δεν περιμένουμε από τον κ. Γκιζιώτη να έχει τέτοιες ευαισθησίες για τους ιερούς χώρους των πιστών, για λόγους που όλοι μας κατανοούμε...
  5. Το γεγονός ότι η επιχορήγηση για το Ιερό Παρεκκλήσιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τό Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνει ότι όλοι κατανοοῦν και συμμερίζονται το δίκαιο αίτημά μας και τους ευχαριστούμε.

Υ. Γ. Παρακαλώ πολύ η επιστολή μου να δημοσιευτεί στον ίδιο χώρο της εφημερίδας με το επίμαχο ρεπορτάζ και χωρίς περικοπές.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

για την φιλοξενία

π. Σταύρος Τρικαλιώτης

Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής

Υπεύθυνος του ενοριακού Παρεκκλησίου των Αγίων Αναργύρων

 

 

 

  • Τετάρτη
    10 Αυγούστου

    Λαυρεντίου, Ξύστου πάπα Ρώμης, Ιππολύτου μάρτυρος


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ